طرح توجیهی تولید پودر میوه سال 1402 (word+pdf)

جهت تهیه طرح توجیهی تولید پودر میوه سال 1402 با برآورد هزینه و درآمد و سود و با گزارش کامفار با ما تماس بگیرید . ضمنا جهت مطالعه در باره صفر تا صد تولید پودر میوه و دانلود طرح تیپ تولید پودر میوه روی لینک آخر صفحه کلیک نمایید.


طرح توجیهی تولید پودر میوه سال 1402 : 


محصول  مورد نظر این  واحد تولیدی  پودر میوه به ویژه پودر موز و پودر آلبالو  است.  از پودر موز و پودر آلبـالو به دلیل وجود ترکیبات و خواص سلامتی بخش در تولید نوشیدنی های س لامتی بخـش مـورد اسـتفاده قـرار   می گیرند . از جمله دلایل تبدیل کنسانتره و آبمیوه به پودر میوه را می توان سهولت در حمل و نگهـداری آن و حفظ ترکیبات و خواص محصول را می توان بیان نمود .

 از پـودر میـوه مـی تـوان بـه عنـوان یـک افزودنـی  طعم دهنده در صنایع مختلف از جمله صنایع  پخت و تولید کیک، نوشیدنی ها، شـیر طعـم دار و ... اسـتفادهنمود. همچنین پودر موز به دلیل دارا بودن فیبر بالا و شیرینی پایین به منظور تهیـه غـذاهای رژیمـی بـرای بیماران دیابتی مورد استفاده قرار می گیرد. 


مشخصات فنی پودر میوه   


آلبالو ثمره درختی است که در کتب طب سنتی از آن به نام قراصیا و به انگلیسی cherry نام برده شده است که از نظر علمی آن را از خانواده گل سرخیان Rosaceae می شناسند و دارایـا دو نـوع شـیرین (گـیلاس ) و ترش (آلبالو) می باشد که البته نوع اخیر با نامهای مختلفی از قبیل آلوبالو، آلی بال و آلوی بوعلی نیز شناخته می شود . از نظر حکمای طب سنتی قرصای هنگامیک ه میوه آن هنوز خام و نرسـیده اسـت سـرد و خـشک و قابض و در زمان نیم رس بودن سرد و خشک و در زمان رسیدن گرم و تر می باشد . نوع شـیرین آن ملـین و نوع ترش آن باعث تسکین عطش شده و حدت و حرارت خون و صـفرا، آشـفتگی و دل بهـم خـوردگی، قـی صفراوی و اسهال را تسکین می دهد .

 علاوه بر گوشت میوه، هسته و دوم آن نیز از نظر طبی خـواص فراوانـی دارد که از جمله آن می توان به خرد کردن سنگ کلیه و مثانه و التیام زخمهـای مجـاری ادرار و مـدر بـودن اشاره نمود .  شربت آلبالو و گیلاس نیز برای کاهش تب و برای مبتلایان به امـراض کبـدی و ورمهـای مـزمن روده و معده و کلیه مفید می باشد. در برگ آلبالو مقداری اسید پروسیک (Prussic Acid) وجود دارد که به سبب آن عرق برگ آلبالو به عنوان مسکن می تواند کاربرد فراوانی داشته باشد .

 در هر یک صد گرم میوه تازه آلبالو، 87-82 گرم آب، 12-7 گرم کربوهیدرات، 6/0 گرم پروتئین خام، 2-1 گـرم فیبـر و 160 کیلوکـالری انرژی به همراه مقدار زیادی از ویتامینهای C ،D ،B2 ،B1 ،A و مواد معدنی مانند آهـن، منیـزیم، کلـسیم و پتاسیم می باشد. 

ویژگی های فیزیکی پودر میوه آلبالو :

محصول به دست آمده به صورت گرانول های پودری می باشد و بوی خـاص آلبـالو را در خـود حفـظ کـرده باشد. 

ویژگی های شیمیایی پودر آلبالو :

رطوبت این محصول پودری بایستی در حدود 3% باشد و به طور تقریبی می توان گفت کـه بـه ازای هـر 5/6 کیوگرم آلبالو، یک کیلوگرم پودر آلبالو تولید می گردد. 


پودر موز 


موز در کتب طب سنتی بنام موز و طلح آمده است و به انگلیسی Banana و Plantain و درخت آن با نـام Banana plant نامیده می شود. نام علمی گیـاه مـوز کـه از خـانواده Musaceae مـی باشـد   .

گیاه موز درختچه ای است که از گیاهان چند ساله علفی بزرگ است و پهنای آن بـه عـرض 50-30 سـانتی متر می باشد . از نظر ترکیبات شیمیایی مطابق تحق یقات انجام شده در موز دو عامـل شـیمیایی بـسیار قـوی بنام سروتونین و نوراپینفرین وجود دارد که بـه ترتیـب بـرای نـرم کـردن عـضلات روده هـا و معالجـه انـواع بیماریهای قلبی به کار می رود. در پوست موز نیز مقداری قند غیر قابل تبلور (انورت) وجود دارد. 

74 درصد ساختمان گوشت موز  را آب تشکیل می دهد و میزان قند آن 5,8 درصد گزارش شده است، بعلاوه در موز 4,6 درصد قند انورت، 3,3 درصد نشاسته، 3,0 درصد مواد چرب، 2,4 درصد اسـیدهای آلـی و تـانن، 6,0 درصد مواد ازته، 2,0 درصد پکتین و 1,1 درصد مواد معدنی، 8 میلی گرم کلسیم، 26 میلی گرم فـسفر،

370 میلی گرم تیامین، 190 واحد بین المللی ویتامین A، 06,0 میلـی گـرم رایبـوفلاوین و 10 میلـی گـرم ویتامین C وجود دارد. 

موز در مناطق گرمسیری به عمل می آید و با توجه به قیمت مناسب و ارزان آن در تمامی نقـاط جهـان و در طول سال توزیع می گردد . پوره موز حدود 20 سال قبل (1984) در کشورهای توسعه یافته توسط شرکتهای چیکیتا و .....به بازار مصرف ارائه گردید . موز به طور طبیعی در سواحل و زمینهای هم سطح دریا کشت شده و به ازای هر هکتار 20-18 تن محصول می دهد و یک خوشه موز حدود 22 کیلـوگرم وزن دارد .

عمـدتا از دو واریته نانیکائو و گروس میشل ب رای تولید پوره موز استفاده مـی گـردد . هنگـام برداشـت محـصول انتخـاب و دسته بندی میوه ها برای صادرات یکی از   مهم ترین پارامترهای سالنهای بسته بندی می باشد که برای اینمنظور فقط از خوشه های کامل و عاری از هرگونه صدمه یا آسیب مکانیکی و یا پوسـیدگی و آفـت اسـتفادهمی شود و از آنجائیکه تمامی خوشه ها به قدر کافی از شرایط مناسب جهت صادرات برخـوردار نیـستند لـذا باید برای اینگونه موزها چاره ای اندیشه شود که تولید پوره، یکی از راههای آن می باشد که از موزهای خوب و سالم موجود در خوشه های غیر صادراتی و با کیفیت بالا و مناسب تولید می گردد. 

ویژگی های فیزیکی: 

این محصول نیز بایستی به صورت گرانول های پودری باشد و عطر و طعم موز را در خود حفظ کرده باشد. 

ویژگی های شیمیایی: 

این محصول پودری نیز بایستی رطوبتی در حدود 4-3% داشته باشد.  


بسته بندی پودر میوه : 


مواد غذایی خشک جزء گروه مواد غذایی آماده شده ای است که برای مصرف (تازه خـوردنی ) آمـاده هـستند .

این مواد اغلب به رطوبت حساسند و میزان نفوذپذیری مواد اولیه بسته بندی بـستگی بـه نـوع مـواد غـذایی خشک شده و میزان تحمل و جذب رطوبت مواد غذایی دارد . به عنوان مثال برای بـسته بنـدی نمـودن پـودر سیب زمینی، ب رنج و ماکارونی در مکانهای مرطوب باید به غیر قابل نفوذپذیری مواد اولیه بـه رطوبـت، توجـه خاصی شود . سبزی های خشک شده به علت وجود کلروفیل به نور حساس می باشند؛ لذا برای جلـوگیری از کاهش کیفیت بر اثر اکسیداسیون چربی از مواد اولیه بسته بندی غیـر قابـل نفـوذ نـور اسـتفاد ه مـی کننـد .  

سبزی های خشک و پودر گوجه فرنگی حاوی ویتامین C بوده و از این جهت به اکسیژن حساس هستند . لذا برای بسته بندی آنها از مواد اولیه غیر قابل نفوذ به اکسیژن بهره می گیرند . برای بـسته بنـدی مـواد غـذایی لیوفیلیزه یا محصول خشک شده تصعیدی از مواد اولیه بسته بن دی غیر قابل نفوذ به اکـسیژن بـا اسـتفاده از  خلاء و گاز 2N بهره می گیرند. 


کالای قابل جانشین پودر میوه : 


محصول  تولیدی  می تواند هم به عنوان یک کالای واسطه و هم به عنوان یک کالای نهایی مصرف شود . پودر میـوه در صـورتی که به شکل فرموله شده با سایر ترکیبات همچون شکر در آمده باشد، به صورت پـودر نوشـیدنی آمـاده  جهـت  رفـع تـشنگی و تقویت  بدن  از طریق  رساندن  انواع  ویتامین های  لازم  استفاده می شود. اما به دلیل ارزش غذایی و ویتامین های موجود در انواع پودر میوه بسیاری آن را به انواع نوشابه های گازدار و ماءالشعیر ترجیح می دهند. به دلیل سهولت مـصرف  و امکـان  مـصرف  انواع پودر میوه در تمام طول سال مصرف آن به جای میوه تازه نیز متداول است. 


آشنایی با صنعت تولید پودر میوه


ايران با  داشتن 15 محصول باغي مهم، داراي مقام جهاني ، از نظر تنوع توليـد ، محـصولات بـاغي ، بعـد از كشورهاي چين، آمريكا و مشتركا با تركيه رتبه سوم دنيا را از آن خود كرده است بر اساس اطلاعات فائو ، ايران در توليد توليد يك سوم از تعداد محصولات اصلي دنيا داراي رتبه هاي او ل تا دهم جهان بـوده كـه سهم محصولات باغي 15 محصول مي باشد.

لذا با توجه به حجم وسيعي از توليدات باغي ايجاد واحدهاي فراوري كه محصولات پر كاربرد و متنوع و ماندگار توليد ميكنند از اولويت هاي سرمايه گذاري صنايع غذائي محسوب ميشود كه اطلاعات بدست آمده در همين راستا مؤيد اين مطلب است. در بيش از 19 استان كشور فراوري ميوه جات از اولويت هاي سرمايه گذاري بخش صنايع كوچك است.   

هر 100 گرم ميوه خشك تقريباً 250 كالري انرژي و 1 تا 5 گرم پروتئين دارد. در اثر كاهش آب ميوه در طي فرآيند خشك كردن ، ميوه خشك شده طعم بهتري دارد فقط بخشي از ويتامين C  خود را از دست ميدهد.


انواع پودر میوه داراي مزايا و ويزگي هائي هستند كه در زير به برخي از آنها اشاره ميكنيم :


  • پودرهای میوه مناسب كساني هستند كه به دنبال رژيم غذايي صحيح مي باشند.
  • مصرف پودرهای میوه باعث بهبود جريان خون و افزايش خون رساني به مغز میباشند.
  • آن دسته از افرادي كه به دليل توصيه هاي پزشكي از خوردن ميوه و سبزيجات تازه منع شده اند مي توانند از خوردن ميوه هاي خشك و پودرهای میوه لذت ببرند.
  • پودرهای میوه دارای حفظ كيفيت و ويتامينهاي موجود و همچنين ماندگاري بلند مدت در مقايسه با ديگر انواع ميوه و سبزيجات فراوری شده مثل ميوه و سبزيجات كنسرو يا منجمد شده.
  • قابليت استفاده از ميوه و سبزي خشك در تمام فصول سال.
  • قابليت نگهداري طولاني مدت بدون نگراني از فساد يا كاهش خواص و ويتامينهاي موجود.
  • عمل خشك كردن آب آزاد يا آبي كه از نظر بيولوژيكي فعال است ولي  ميتواند موجب رشد ميكروارگانيسم ها و فعاليت آنزيم ها شود از ماده غذايي حذف شده و مدت نگهداري محصول بسيار طولاني تر مي شود و از طرفي به دليل كاهش آب، حجم و وزن ماده غذايي نيز كاهش يافته و جاي كمتري را نيز براي نگهداري و حمل و نقل اشغال مي كند. 
  • پودر ميوه براحتي ميتواند با ساير اجزا مواد غذائي مخلوط شود و در آب حل شود لذا علاوه بر استفاده به عنوان نوشيدني آماده در سس ها، انواع غذاها و دسرها نيز ميتواند استفاده شود.

نوشیدنی هایی که از پودر میوه ساخته میشوند دارای چه استانداردهایی می باشند !


پودرهای میوه در تولید پودرهای نوشیدنی کاربرد دارند. پودرهای نوشیدنی نیز فرآورده هایي میباشند كه از مخلوط شيرين كننده ها، اسيدهاي خوراكي، پودر ميوه، طعم دهنده ها، رنگهاي مجاز خوراكي و ساير مواد افزودني مجاز خوراكي تشكيل شده باشد.

 پودرهای نوشیدنی میوه باید دارای ویژگیهای زیر باشند :

1- وضعيت ظاهري :

 پودرهای نوشیدنی میوه مي توانند به صورت پودر، دانه و قرص در اندازه هاي يكنواخت باشند. 

2- مواد خارجي :

 پودر نوشیدنی میوه بايد عاري از هرگونه مواد خارجي از قبيل شن و ماسه باشد.

3- قابليت حل :

اين فرآورده بايد طبق دستورالعمل آماده سازي به خوبي و راحتي در آب سرد حل شود و رنگ و طعم و بوي آن با ميوه مورد نظر مطابقت داشته و عاري از هرگونه طعم و بوي خارجي ( كناري ) باشد. 

4- طعم دهنده ها :

 طعم دهنده هاي مورد استفاده بايد مطابق با استاندارد شماره 952 ايران (مواد طعم دهنده مجاز خوراكي) باشد. 

5- شيرين كننده ها :

  • قندها : قندهاي مورد استفاده بايد طبق استانداردهاي مربوطه باشد مانند شكر مطابق با استانداردهاي شماره 69 (ويژگيها و روشهاي آزمون شكر) و 3544 (ويژگيها و روشهاي آزمون ميكروبيولوژي شكر و قند مايع)
  • شيرين كننده هاي مصنوعي : استفاده از شيرين كننده هاي مصنوعي منوط به اخذ مجوز از مراجع ذي صلاح و با رعايت ضوابط و مقررات برچسب گذاري غذاهاي رژيمي و ادعاهاي تغذيه اي مي باشد .

6- اسيدها :

استفاده از اسيدهاي خوراكي زير مجاز ميباشد :

  • اسيد سيتريك
  • اسكوربيك
  • اسيد ماليك
  • اسيد تارتريك
  • اسيد لاكتيك

7- رنگها  :

 استفاده از رنگها مطابق با استاندارد شماره 740 ايران ( رنگهاي مجاز خوراكي ) بلامانع بوده و جهت تشخيص رنگ مطابق با استاندارد 2634 (( رنگهاي افزودني قطراني در مواد خوراكي - روش آزمون ) مي باشد.

8- آنتي اكسيدانها :

 اسيد اسكوربيك تا ميزان 400 ميلي گرم در كيلوگرم مجاز ميباشد.

9- بافرها :

 بافرها تنظيم كننده PH شامل كربناتها، سيتراتها، تارتراتها و نمكهاي اسيدهاي آلي بكار رفته مي باشد.

10- بي كربنات :

 براي گازدار كردن انواع نوشيدنيهاي فوري مي توان از بي كربنات سديم خوراكي مطابق با استاندارد 4270 (( ويژگيها و روشهاي آزمون جوش شيرين ( بي كربنات سديم ) خوراكي )) استفاده نمود.

11- ابري كننده ها 5 استفاده از ابري كننده هاي مجاز بلامانع مي باشد. مشروط به اينكه تركيبات متشكله آنها بر حسب مورد در ليست افزودنيهاي مجاز وجود داشته باشد . 

12- قوام دهنده ها  

 استفاده از پكتين و كربوكسي متيل سلولز (CMC) و قوام دهنده هاي مجاز بلامانع مي باشد .

13- ويتامين ها 

 افزودن ويتامين ث و ساير ويتامين ها به منظور غني كردن منوط به كسب مجوز از مراجع ذي صلاح و طبق مقررات و ضوابط برچسب گذاري تغذيه اي مجاز مي باشد . 

14- مواد ضد كلوخه اي  

 استفاده از تري كلسيم فسفات  و ساير مواد ضد كلوخه اي مجاز بلامانع مي باشد . 

15- استفاده از هرگونه مواد نگهدارنده در فرآورده غير مجاز است . 

16- ساير ويژگيهاي نوشيدنيهاي فوري و نيز ميزان آلوده كنندهاي فلزي آنها كه طبق دستورالعمل رقيق شده باشد به ترتيب مطابق جداول (1) و (2) مي باشد . 

17- ويژگيهاي ميكروبي   


فرایند تولید که در طرح توجیهی پودر میوه ( پرتقال | هلو | لیمو | موز | توت فرنگی ) توضیحات کامل آن آمده است شامل مراحل زیر است :


  • دریافت كنسانتره با بریكس
  • كاهش بریكس تا میزان مورد نیاز
  • اضافه كردن افزودنی ها
  • اختلاط
  • هموژنیزاسیون
  • خشك شدن توسط اسپری درایر
  • بسته بندی

مواد اولیه اشاره شده در طرح توجیهی تولید پودر میوه ( پرتقال | هلو | لیمو | موز | توت فرنگی ) در ذیل آمده است :


  • كنسانتره پرتقال
  • كنسانتره هلو
  • كنسانتره توت فرنگی
  • كنسانتره موز
  • كنسانتره لیمو ترش
  • استئارات روی
  • مالتودكسترین
  • شربت گلوكز تن
  • روغن و گریس
  •  كیسه پلاستیكی
  •  كارتن بسته بندی

ماشین آلات اشاره شده در طرح توجیهی پودر میوه ( پرتقال | هلو | لیمو | موز | توت فرنگی ) در ذیل آمده است :

  • اسپری درایر
  • میكسر
  • دستگاه پركن و سیل كن داخل كیسه
  • هموژنایزر
  • دستگاه بسته بندی ساشه چهار طرف دوخت وارداتی
  • مخازن ذخیره سازی كنسانتره

هزینه های ثابت ( سرمایه ثابت ) مورد نیاز به منظور اجرای پروژه که در طرح توجیهی پودر میوه ( پرتقال | هلو | لیمو | موز | توت فرنگی ) آمده است ، شامل موارد زیر است :

  • هزینه خرید زمین
  • هزینه انجام محوطه سازی
  • هزینه انجام ساختمان های طرح
  • هزینه خرید ماشین آلات و تجهیزات تولیدی
  • هزینه تامین تاسیسات و دستگاه های تاسیساتی
  • هزینه خرید ابزار و تجهیزات آزمایشگاهی
  • هزینه خرید ابزار و تجهیزات كارگاهی
  • هزینه تامین وسائل نقلیه
  • هزینه خرید اثاثیه و لوازم اداری
  • هزینه های قبل از بهره برداری

دانلود فایل آرشیوی طرح توجیهی پودر میوه