طرح توجیهی کاشت و پرورش قارچ صدفی سال 1401 + word + pdf

جهت سفارش مطالعات بازار و طرح توجیهی  کاشت و پرورش قارچ صدفی با نرم افزار کامفار به صورت فایل  word و pdf ، جهت اخذ جواز تاسیس و وام و تسهیلات بانکی ، این مقاله را مطالعه نموده و سپس با ما تماس بگیرید

ضمنا میتوانید فایل طرح توجیهی  کاشت و پرورش قارچ صدفی سال 1401 را که آرشیوی و مربوط به سالهای گذشته میباشد ، صرفا جهت مطالعه از انتهای همین صفحه دریافت نمایید.


معرفی طرح توجیهی کاشت و پرورش قارچ صدفی


قارچ صدفی یکی از انواع قارچ های خوراکی می باشد ، که دارای کیفیت و قدرت تولید بالایی می باشد . اغلب قارچ صدفی در مناطق گرمسیر و نیمه گرمسیر کشت می شود .

برای پرورش قارچ صدفی می توان از کنجاله سویا ، کاه ، کلش و ... به عنوان بستر استفاده نمود . قارچ های صدفی که دارای کلاهکی شبیه به بادبزن هستند جوان می باشند . هنگامی که قارچ دارای شکل خوشه ای باشد یعنی سن آن بالا رفته است .


صفر تا صد آموزش کاشت و داشت و برداشت قارچ صدفی


روش های متداول برای پرورش قارچ صدفی عبارتند از

  • پرورش روی طبقات،
  • پرورش قارچ در کیسه
  • پرورش قوارچ درون بطری.

در ادامه به بررسی فرآیند تولید قارچ صدفی روی طبقات خواهیم پرداخت.

کل دوره تولید قارچ 45 تا 60 روز طول می کشد که شامل 20 روز مرحله ریسه دوانی ،14-10 روز مرحله پین زنی و رشد قارچ و 3 هفته بعدی که برداشت قارچ می باشد.


مراحل پرورش قارچ صدفی روی طبقات


  1. آماده سازی بسترکشت
  2. پر کردن سالن و اسپان زنی
  3. ریسه دوانی
  4. پین زنی و رشد قارچ
  5. برداشت
  6. تخلیه سالن

1 - آماده سازی بسترکشت قارچ صدفی ( کمپوست قارچ صدفی ) :

  1. اقدام به انجام برخی عملیات اصلاحی بر روی مواد اولیه مورد استفاده به عنوان بستر کشت
  2. خرد کردن کلوش و ساقه های ذرت

برای آماده سازی بسترکشت، کلش گندم به طول 6-2 سانتی متر خرد می شود. یکی از  عمومی ترین کمپوست های مورد استفاده که برای واحدهای مدرن تولید قارچ صدفی به کار می رود ، شامل 93-92% کلش گندم  ،5% سبوس گندم  و 2-1%سنگ آهک است. سایر بسترکشت هوای جایگزین قابل استفاده می باشد. برای تولید هر تن قارچ صدفی، حدود 700 کیلوگرم کلش گندم نیاز است.

رطوبت و پاستوریزاسیون بستر کشت

  1. روش آب داغ : حرارت دهی آب و بستر کشت به مدت یک ساعت در دمای 60 – 55 درجه سانتی گراد در یک ظرف بزرگ
  2.  ) حرارت در این مرحله نباید از 60 درجه بیشتر شود. )

2 – مرحله اسپان زنی  :

  1. طراحی سالن اسپان زنی دارای فشار مثبت، مجهز به فیلتر هپا ،کاشی کاری و عایق
  2. برودت بستر کشت پاستوریزه شده تا دمای 25 درجه و آمادگی برای اسپان زنی طی مدت زمان 20-16 ساعت
  3. انجام فرایند اسپان زنی بستر کشت با رطوبت 50%
  4. ویژگی های اسپان خوب
  5. تهیه شده از سوش مناسب
  6. فاقد کپک
  7. فاقد بوی ترشی
  8. عدم مشاهده رطوبت اضافی و آب کندانس در کیسه اسپان
  9. عدم رویت رنگ قهوه ای در اسپان
  10. ضرورت رعایت بهداشت ، پاک بودن سالن اسپان زنی،رعایت بهداشت فردی و تمیز بودن دست ها،استفاده افراد از دستکش ، کلاه و ماسک در هنگام اسپان زنی
  11. انجام عمل تهویه هوا و ورود به فضای اتاق پس از عبور از فیلتر به خصوص فیلترهای هپا
  12. استفاده از لامپهای ضدعفونی کننده در شب قبل از عملیات اسپان زنی
  13. پر شدن کیسه ها و سایر ظروف پرورش قارچ توسط بستر کشت پس از اختلاط با اسپان که میزان 5% وزن بستر خشک را شامل می شود
  14. بستن فوری درب کیسه ها به محض پر شدن

3 – مرحله  ریسه دوانی در قارچ صدفی :

  1. ریسه دوانی یا اسپان ران : مدت زمان رشد میسلیوم و پوشاندن تمام سطح بستر کشت
  2. وجود دی اکسید کربن و اکسیژن
  3. خروج مقداری از آب اضافی از بستر کشت و نیاز به اکسیژن بیشتر همزمان با رشد میسلیوم
  4. کاهش دمای هوای سالن به منظور جلوگیری از افزایش دمای بستر کشت دراثر پدیده گرم شدن خود بخودی
  5. نیاز به وجود نور به منظور کنترل و پایش رشد و دما و تامین آن توسط چراغ های قابل حمل
  6. مرحله ریسه دوانی 23-17 روز، طول می کشد. دما در طی مرحله اول 20 تا 22 درجه سانتیگراد است و به تدریج به 25 درجه سانتیگراد افزایش می یابد.
  7. گرم شدن بستر کشت به دلیل رشد میسولیوم با توسعه ریسه دوانی
  8. تامین دمای لازم برای رشد قارچ صدفی با هماهنگی دمای هوای سالن
  9. عدم نیاز میسلیوم قارچ به عملیات هوادهی طی دوران رویش و تامین اکسیژن به میزان کافی
  10. ثبت کنترل دما سه بار در روز و عدم ضرورت برای وجود نور

شرایط محیطی سالن در مرحله ریسه دوانی

  • رطوبت نسبی هوای سالن : 90-85 درصد
  • اختلاف دمای هوای سالن و بسترکشت : 3 تا 5 درجه سانتی گراد (دمای سالن پایین تر از دمای بسترکشت)
  • دی اکسید کربن : غلظت دی اکسید کربن کمتر از ppm1000
  • نور : ضروری نیست

4 – مرحله پین زنی و رشد قارچ صدفی

  1. تنظیم شرایط محیطی در سالن پرورش به کمک عواملی از قبیل افزایش نور، انجام تنش سرمایی، تأمین رطوبت نسبی بالا و تأمین اکسیژن به مقدار کافی برای تبدیل رشد رویشی به رشد زایشی (تولید قارچ ) هنگام پوشش بستر کشت توسط ریسه های قارچ
  2. برداشتن ورقه های پلاستیکی روی بستر کشت 3 الی 4 روز قبل از انجام عملیات هوادهی
  3. افزایش میزان نور به 80 تا 120 لوکس (به مقداری که برای مطالعه روزنامه مناسب باشد)
  4. کاهش دمای سالن های پرورش بین 10 تا 24 درجه سانتی گراد بسته به نوع و گونه ی قارچ
  5. تامین رطوبت نسبی سالن های پرورش قارچ از طریق 1 تا 2 بار آبیاری در طول روز
  6. نمایان شدن پین های قارچ پس از چندروز و رسیدن به حداکثر رشد
  7. کنترل ورود حشرات و استفاده از توری های ریز با گنجایش بیش از 16 خانه در هر سانتی متر به منظور جلوگیری از ورود مگس های سیارید و فورید
  8. کنترل نور و عوامل محیطی سالن در صورت رویت باز شدن پین ها به منظور جلوگیری از رشد ساقه قارچ توسط نور و اکسیژن کم و دی اکسید کربن بالا
  9. جلوگیری از شیوع بیماری باکتریایی با علائم زرد شدن قارچ به وسیله کنترل بیماری ، کاهش رطوبت و خارج نمودن قارچ های آلوده

شرایط محیطی سالن در مرحله پین زنی و رشد قارچ

  • رطوبت نسبی هوای سالن : 85-82 درصد
  • اختلاف دمای هوای سالن و بسترکشت : 3 تا 5 درجه سانتی گراد (دمای سالن پایین تر از دمای بسترکشت)
  • دی اکسید کربن : غلظت دی اکسید کربن کمتر از ppm800
  • نور : ضروری نیست

5 – مرحله برداشت قارچ  صدفی

  1. برداشت قارچ صدفی هنگام رسیدن به حداکثر اندازه
  2. برداشت قارچ ها به محض تشکیل تیغه ها و چین خوردگی های رو به پایین لبه قارچ (برداشت از پایه)
  3. برداشت قارچ به طریقه بیرون کشیدن قارچ از بستر کشت
  4. ایجاد تریکودرما (کپک سبز) در صورت استفاده از روش بریدن و رشد در سطح بستر برش خورده
  5. عدم از هر گونه سموم
  6. سرد کردن قارچ ها پس از برداشت به منظور حفظ کیفبت ظاهری به مدت طولانی تر
  7. تمیز کردن قارچ ها و برش ساقه ها قبل از بسته بندی و فروش
  8. بسته بندی قارچ ها به شیوه بسته بندی کاغذی یا پلاستیکی و پوشاندن آنها با استرچ پلاستیکی

مراحل عملیات برداشت قارچ در 3 فلاش:

  • اولین فلاش : برداشت تقریبا 60-50% محصول 35 روز بعد از پایان مرحله ریسه دوانی
  • دومین فلش : برداشت 40- 35% محصول
  • سومین فلش : برداشت 15-10% محصول

شرایط محیطی سالن در مرحله برداشت

  • ثبات کلیه عوامل محیزی در سالن
  • انجام حداکثر دو فلش و تخلیه سالن هنگام عملیات برداشت
  • استفاده کلیه پرسنل از ماسک، دستکش و چکمه پلاستیکی آغشته به آب نمک اشباع و یا هیپوکلریت سدیم
  • پاکیزگی لباس ها و دست ها جهت جلوگیری از انتقال آفات و بیماری ها

6 – مرحله تخلیه سالن  پرورش قارچ صدفی

  1. تخلیه سالن در صورت به صرفه نبودن برداشت قارچ از بستر کشت به لحاظ اقتصادی
  2. بخاردهی بستر کشت باقی مانده روی طبقات و سپس تخلیه آن
  3. تزریق بخار و افزایش دمای اتاق تا 60 درجه و ثابت نگه داشتن آن در همین دما به مدت 8 – 6 ساعت
  4. نابودی تمام آفات و بیماری ها توسط عملیات کوک آوت
  5. اطمینان از حذف کامل بیماری ها و حشرات در مورد پسماندهای دور ریخته شده یا به فروش رفته
  6. شستن و ضدعفونی کردن کف و دیگر سطوح و تمیزی کل سالن پس از تخلیه بسترکشت کوک آوت شده از سالن

معرفی طرح توجیهی کاشت و پرورش قارچ صدفی