طرح توجیهی احداث زنبورداری 1400+ مشاوره + pdf + word

جهت سفارش طرح توجیهی احداث زنبورداری ، با اطلاعات مربوط به درآمد و هزینه و سود احداث زنبورداری ، با ما تماس بگیرید تا مشاوره های لازم به شما داده شود .

 ضمنا طرح توجیهی احداث زنبورداری را می توانید از لینک های انتهای همین صفحه و صرفا جهت مطالعات اولیه دانلود نمایید.جهت تهیه طرح توجیهی احداث زنبورداری ، این صفحه را مطالعه نمایید .


معرفی طرح توجیهی احداث زنبورداری:


عسل ماده شیرین و غلیظی است که توسط زنبورداران عسل از شهد گل گیاهان جمع آوری و تغییر شکل یافته و سپس در داخل سلولهای مومی کندو ذخیره می شود . تعریف جامع تر عسل که در سال 1906 در آمریکا ارائه شد عبارتست از: ترشح مواد قندی درختان و شهد گل نباتات .


تجهیزات مورد نیاز برای راه اندازی زنبورداری و موارد استفاده آنها:


 تجهیزات زنبورداری یکی از بخش های مهم زنبورداری به حسآب میرود تمام تجهیزات باید مقرون به صرفه و باکیفیت باشد . در ذیل اطلاعات کاربردی و مفیدی در رآبطه با برخی از تجهیزات مهم  زنبورداری داده شده است :

صندوق زنبورعسل:

 بصورت عمومی اکثر زنبورداران از صندوق های 10 چوکاته که چوکات های آن قآبل برداشتن باشد، استفاده مینمایند. این نوع صندوق ها دارای 2 بخش میباشند که یک بخش آن برای پرورش نوزادان است که بنام طبقه نوزادان میباشد و بخش دوم آن  بخش تولید عسل میباشد که بنام صندوق بالایی کوچک از آن یاد میشود.

بلندی این صندوق ها نسبت به عرض آنها کوتاه میباشد. در این صندوق ها فاصله بین چوکات ها مد نظرگرفته شده و در وقت گذاشتن روی زمین 5 سانتی متر بالای پایه گذاشته میشوند. 

تخته مانع ملکه: 

زنبورداران معمولا از تخته مانع ملکه ثآبت بین صندوق مادری و سوپر یا طبقه دوم استفاده میکنند تا مانع عبور و تخمگذازی ملکه به سوپر یا طبقه دوم گردد .

دلیل آن این است که به زنبور کار گر فرصت داده شود تا به تولید عسل پاک و خالص در شانه های طبقه دوم ادامه دهد. سوراخ های این تخته به اندازه کافی برای عبور زنبورکارگر بزرگ، اما برای جلوگیری از عبور ملکه به اندازه کافی کوچک ساخته شده.

سطح و سوراخ های عبوری این تخته منع کننده طوری دیزاین شده که به زنبورهای کارگر در وقت عبور ضرر نمی رساند و آنها به آسانی از آن عبور میکند . 

پمپ دود: 

پمپ دود از تجهیزاتی است که استفاده آن میتواند زنبورها را دور کند – در این حالت زنبور ها به کندو ها رفته وخود را توسط عسل سیر مینمایند – که این عمل باعث میشود تا زنبور ها کمتر حالت دفاعی را بخود بگیرند. اگر میخواهید که یک یا چند کندو را بررسی نمایید و با زنبور سرکارداشته باشید ،توصیه میشود که از پمپ دود استفاده کنید.

 مدفوع گاو- اسب و همچنان بعضی نباتات میتواند به عنوان مواد دودزأ استفاده شود.

ماشین عسل کشی:

 زنبورداران اکثرا  از ماشین های عسل کشی فولادی استفاده مینمایند که این نوع ماشین ها به اندازه های مختلف موجود میباشد. برای این منظور بعضا از ماشین های عسل کشی چهار چوکاته استفاده میشود؛ که البته تعداد آن ، به اندازه تعداد کلونی فارم زنبورداری ارتباط دارد. این نوع ماشین عسل کشی میتواند 2 چوکات یا بیشتراز آن را در آن واحد عسل کشی نماید .

لباس های محافظتی :

 در جریان کار با زنبورعسل نیاز است که ازلباس محافظتی استفاده نماییم. بطور کلی وقتیکه با زنبورهای عسل کار میکنیم استفاده از کلاه، بوت و دستکش های دراز ضروری میباشد چون زنبورعسل در وضعیت های مختلف از خود عکس العمل های مختلف نشان میدهد.

این لباسها شما را از نیش زدن زنبورعسل محافظت مینماید. زمانیکه همراه زنبور ها کار میکنید سعی کنید با احتیاط و به آهستگی کار کنید و از مشکلات در بین زنبورها جلوگیری نمایید.همیشه لباسهای روشن بپوشید چون زنبورعسل را از شما دور خواهد کرد. این عادت طبیعی زنبورعسل است که به لباسهای سیاه حمله میکند – همیشه دستکش های خود را تمیز بشویید چون امراض میتواند بسیار به آسانی توسط دستکش ها از یک کلونی به کلونی دیگر انتقال یابد.


عملیات فصلی زنبورداری:


مهم نیست که ما از چه نوع کندو و تجهیزات زنبورداری استفاده می کنیم، اما وضعیت کندوی زنبورعسل برای ما مهم میباشد. در صورتیکه زنبورعسل فصل زمستان را بخوبی سپری کرده باشد تولید عسل شان بیشتر خواهد بود و به هیچ نوع مریضی مبتلا نشده و با کمبود غذا نیز مواجه نمیشوند. این بدین معنا است که زنبورداران همیشه از صندوق های زنبورعسل خویش در شرایط و فصول مختلف مواظبت می نمایند.

فصل بهار:

الف: در اوایل فضل بهار(15 روز قبل از گلدهی درختان) در روز های گرم، زنبور عسل را با شربت بوره تغدیه نمایید تا ملکه برای تخمگذاری آماده شده و زنبور های کارگر برای جمع آوری گرده – شهد و پرورش نوزادان تحریک شوند .

ب: چوکات های خرآب را از صندوق دور نموده و چوکات های نو همراه با موم را جایگزین آن نمایید، همچان چوکات های قبل استفاده شده باید با آتش ضدعفونی شود و صندوق همراه با چوکات ها باید خشک و پاک نگهداری شود.

ج: در اواخر بهار تعداد زنبورعسل درصندوق افزایش مییآبد و همچنان تعداد زنبور های جوان نیز درصندوق بیشتر میشوند. وقتیکه تعداد زنبور عسل بیشتر شود، زنبورعسل کارگر نیز بیشتر میشود.

زنبور های کارگر در جمع آوری  شهد و گرده که بیشتر به آن نیاز است به کار میروند به همین دلیل به چوکات های موم دار اضافه یا طبقه بالایی نیاز پیدا می شود .

فصل تابستان: 

در اواخر بهار و اوایل فصل تآبستان، لازم است تا برای کلونی های قوی طبقه نو اضافه شود، بخاطراینکه زنبورها نیاز به یک فضای وسیع تر به منظور اجرای وظایفه داخلی صندوق دارند، در غیر این صورت فعالیت های بیرونی کم خواهد شد. و در جریان چند روز ملکه نو تولید و خود را برای گروه جدید اماده میکند.

بهتر است صندوق ها برسی شود، در جریان برسی وقتیکه 5 چوکات مرکزی از عسل پخته پر شده باشد در این زمان همه چوکات های عسل رسیده عسل کشی شود و بهتر است کلونی زنبور به یک جای مناسب که گل و منآبع آب داشته باشد منتقل شود. و همانطوریکه در تآبستان هوا گرم میشود، کلونی ها زیر سایه منتقل شوند تا از تعداد گلهای بیشتری شهد جمع کنند و تولید عسل بالا برود. 

 فصل پاییز:

مدیریت فضل پاییز ، نقش مهمی را در زنبورداری ایفا مینماید- درحقیقت مدیریت پاییز ، آماده شدن برای فصل سرد است- ما باید صندوق های زنبورعسل را برای اطمینان از وجود ذخیره غذا بررسی نمایم- فعالیت زنبور ملکه و فعالیت های دیگر زنبورها در این فصل مانند فعالیت های زمستانی میباشد .


کاربرد محصول مورد بررسی در طرح توجیهی فراوری و بسته بندی عسل و ژل رویال


عسل ماده شیرین و غلیظی است ، که توسط زنبورداران عسل از شهد گل گیاهان جمع آوری و تغییر شکل یافته و سپس در اخل سلولهای مومی کند و ذخیره می شود. تعریف جامع تر عسل که در سال 1906 در آمریکا ارائه شد عبارت است از : ترشح مواد قندی درختان و شهد گل نباتات ، که توسط زنبوران عسل جمع آوری ، تغییر یافته و درون سلول های قاب ذخیره می شود را ، عسل می گویند .

عسل ماده ای است که از نظر گردش نوری چپ گرا می باشد ، که حداکثر 25 % آب، 25 % مواد معدنی و 8 % ساکاروز دارد . زنبوران عسل 2 نوع محصول تولید می نمایند : اول آن عده از محصولاتی که وی به جستجویشان به خارج از کندو پرواز کرده و پس از پیدا کردن با خود به کندو می آورد و ما آنها را محصولات خارج از کندو می نامیم و عبارتند از :

عسل ، عسلک ، بره موم ، گرده گل . نوع دوم آنهایی هستند ، که زنبور آنها را داخل بدن و بوسیله غدد معینی تولید نموده و در کندو مورد استفاده قرار می دهد و ما اسمشان را محصولات داخل کندو گذاشته ایم . مثل : موم ، شان و ژله روآیال


استاندارد های قابل توجه ، جهت اجرای طرح توجیهی احداث زنبور داری و تولید عسل و ژل رویال و بره موم:

شماره استاندارد های ملی یا بین المللی محصولات مورد بررسی عبارتند از : 1416 ، 2555 ، 92

کشور های عمده تولید کننده و مصرف کننده محصول مورد بررسی در طرح توجیهی احداث زنبور داری و تولید عسل و ژل رویال و بره موم عبارتند از : اسپانیا ، هند ، چین ، مالزی ، سوریه


شرایط واردات و صادرات محصول مورد بررسی در طرح توجیهی احداث زنبور داری و تولید عسل و ژل رویال و بره موم:

 واردات و صادرات عسل نقش عمده اى در تعیین قیمت عسل داشته و بدون شک وضعیت اقتصادى تولیدکننده را تحت تأثیر قرار مى دهد . کشورهاى مهم صادرکننده عسل عبارتند از : آرژانتین ، مکزیک ، گواتمالا ، کانادا ، جمهورى دومینیکن ، اسپانیا ، ایالات متحده آمریکا ، السالوادور ، شیلى ، برزیل ، جمهورى مردمى چین ، استرالیا و زلاندنو . از طرف دیگر کشورهاى وارد کننده مهم عسل عبارتند از :

آلمان غربى ، بلژیک ، هلند ، انگلستان ، فیلیپین ، سوییس ، فرانسه ، اتریش ، ایتالیا و بعضى از کشورهاى عربى خاورمیانه و حوزه خلیج فارس

تا قبل از سال 1357 ، کشور ما نیز درگروه کشورهاى واردکننده عسل به شمار مى رفته است و عسل بسته بندى شده به صور مختلف به بازارهاى ایران راه یافت ؛ ولى در سال هاى بعد ، بازار از نقطه نظر صادرات و واردات براى مدتى راکد گردید و قیمت عسل نیز براى چندین سال تقریبأ ثابت ماند.

 اخیرآ با توجه به سیاست اقتصادى دولت مبنى بر صادرات کالاهاى غیر نفتى ، عسل نیز درگروه کالاهاى صادراتى قرارگرفت و لذا تولید کنندگان و صادرکنندگان اقدام به صادرات عسل به کشورهاى مختلف ، خصوصأ کشورهاى همسایه خلیج فارس نمودند .

صادرات عسل ایران به کشورهاى آذربایجان ، آلمان ، امارات محتده عربى ، بحرین ، بلریک ، ترکمنستان ، ترکیه ، سوئد ، شارجه ، عربستان ، عمان ، قطر ، کویت ، لبنان ، نخجوان ، هلند و یمن مى باشد . در رابطه با صادرات عسل باید توجه داشت ، که چون هنوز سیستم هاى پیشرفته بسته بندى عسل در ایران مرسوم نشده است ، تولید کنندگان مجبور هستند ، محصول خود را بصورت عمده اى و در ظروف مخصوص با حجم زیاد صادر نمایند .

لذا لازم است کلیه نکات گفته شده در مورد فروش عسل بصورت عمده فروشى را در نظر داشت . ضمناً باید توجه داشت که بازارهاى خارجى در رقابت شدیدى از نظر عسل بسته بندى شده و قیمت ها مختلف مى باشند . بنابراین باید نهایت کوشش به عمل آید ، که عسل تولیدى ایران بتواند جاى مناسبى براى خود در بازارهاى فروش بین المللى باز نماید.


دانلود فایل آرشیوی طرح توجیهی احداث زنبورداری